Graviti Mempengaruhi Kencing Manis - Apakah ujian graviti khusus air kencing?

Pocket

Apa gunanya?
Prosedur
Bersedia untuk ujian
Memahami dan menafsirkan hasilnya
Bagaimana untuk menurunkan graviti tertentu
Outlook

Isi kandungan

Tujuan
Prosedur
Persediaan
Keputusan
Menurun graviti tertentu
Outlook


Ujian graviti spesifik air kencing membandingkan ketumpatan air kencing dengan ketumpatan air. Ia membolehkan para doktor melihat kepekatan semua zarah yang terdapat di dalam air kencing.


Ujian graviti spesifik air kencing membandingkan ketumpatan air kencing dengan ketumpatan air. Ia membolehkan para doktor melihat kepekatan semua zarah yang terdapat di dalam air kencing.

Ujian ini melibatkan pengumpulan sampel air kencing yang akan membantu memberi gambaran kepada doktor tentang fungsi ginjal dan status penghidratan seseorang.

Apa gunanya?

Ujian graviti spesifik air kencing boleh mendiagnosis masalah buah pinggang.

Gambarajah: urine


Ujian graviti khusus air kencing memberikan maklumat tentang bagaimana buah pinggang menumpukan urin dan status hidrasi seseorang.

Fungsi utama buah pinggang adalah mengekalkan keseimbangan cecair dan elektrolit yang sihat. Buah pinggang mengeluarkan air dan mineral yang berlebihan daripada badan dalam bentuk air kencing. Apabila badan memerlukan lebih banyak air, buah pinggang mengekalkan cecair.

Seorang doktor akan menggunakan ujian graviti khusus air kencing jika mereka mengesyaki bahawa seseorang telah dehidrasi, telah merosakkan fungsi buah pinggang, atau mempunyai keadaan yang boleh mengubah status bendalir badan, seperti diabetes insipidus.

Prosedur


Ujian ini tidak sepatutnya tidak selesa dan biasanya ringkas. Doktor mungkin meminta beberapa ujian graviti spesifik air kencing dalam satu hari untuk melihat seberapa baik buah pinggang mengimbangi masalah yang mungkin.

Seseorang mungkin diminta untuk mengumpul spesimen "tangkapan bersih" agar tidak mencemarkan sampel dengan bakteria dari kulit.

Untuk mengumpul spesimen tangkapan yang bersih, seseorang mesti membersihkan kawasan uretra sebelum membuang air kecil, kemudian mengumpul sampel air kencing di dalam sampel spesimen.

Doktor akan menghantar sampel air kencing ke makmal untuk ujian. Juruteknik makmal melakukan ujian menggunakan refractometer, yang memperlihatkan cahaya ke dalam sampel dan membantu menentukan kepadatan air kencing.

Kurang biasa, seorang juruteknik boleh menggunakan kaedah dipstick. Dipstick akan menukar warna mengikut kandungan air kencing.

Uji kencing untuk diabetes: Apa yang anda perlu ketahui

Uji air kencing boleh digunakan untuk membantu mendiagnosis banyak keadaan, termasuk kencing manis. Ketahui lebih lanjut di sini.

Baca sekarang

Bersedia untuk ujian

Elakkan bit sebelum ujian graviti spesifik air kencing.
Penyediaan ujian graviti khusus air kencing biasanya mudah dan mudah. Seseorang mungkin perlu berhenti mengambil ubat-ubatan tertentu sebelum ujian, terutama yang mengandungi sukrosa.

Orang harus mengelakkan sebarang makanan yang boleh mengubah warna air kencing selama beberapa hari sehingga ujian. Makanan ini termasuk:

 • bit
 • blackberry
 • kacang fava
 • wortel
 • rhubarb


Orang juga harus membiarkan doktor mengetahui jika mereka baru-baru ini menerima pewarna kontras intravena untuk ujian perubatan.

Memahami dan menafsirkan hasilnya


Walaupun ia berbeza sedikit antara makmal yang berbeza, nilai graviti spesifik air kencing normal antara 1.002 dan 1.035.

Seorang doktor akan menerangkan keputusan seseorang kepada mereka, terutamanya jika nilai itu berada di luar julat normal.

Urine cenderung menjadi lebih gelap dan mempunyai graviti khusus yang lebih tinggi apabila seseorang tidak menggunakan cecair yang mencukupi. Urin lebih ringan dan mempunyai graviti spesifik yang lebih rendah apabila seseorang terhidrasi dengan baik.

Ujian graviti spesifik air kencing boleh memberikan ukuran yang lebih tepat mengenai kepekatan air kencing daripada hanya melihat warna sahaja.

Punca bacaan yang tinggi dan rendah

Kegagalan buah pinggang boleh menyebabkan graviti tertentu yang rendah.


Dalam kes graviti yang tinggi, seseorang mungkin sedikit kering dan perlu minum cecair lebih jelas.


Dalam kes graviti yang tinggi, seseorang mungkin sedikit kering dan perlu minum cecair lebih jelas.

graviti yang tinggi, seseorang mungkin sedikit kering dan perlu minum cecair lebih jelas.

Dalam kes graviti tertentu yang rendah, seseorang boleh minum terlalu banyak cecair atau mempunyai keadaan yang membuat mereka haus.

Ujian lanjut sering diperlukan untuk menentukan sama ada keadaan jantung, masalah buah pinggang, atau gangguan metabolik adalah punca akibat yang tidak normal.

Graviti spesifik yang rendah menunjukkan bahawa air kencing terlalu cair.

Keadaan yang menyebabkan graviti spesifik yang rendah termasuk:

 • diabetes insipidus
 • kegagalan buah pinggang
 • minum terlalu banyak cecair kerana kenaikan dahaga
 • kerosakan kepada sel tubular buah pinggang


Graviti spesifik yang tinggi menunjukkan bahawa air kencing terlalu tertumpu.

Keadaan yang menyebabkan graviti spesifik yang tinggi termasuk:

 • dehidrasi
 • cirit-birit atau muntah yang mengakibatkan dehidrasi
 • kegagalan jantung kongestif
 • terkejut


Bahan-bahan yang berlebihan dalam air kencing juga boleh menyebabkan graviti spesifik yang tinggi.

Bahan termasuk:

 • glukosa
 • protein
 • sel darah merah atau putih
 • bakteria


Doktor boleh melakukan ujian air kencing tambahan, termasuk urinalisis, budaya air kencing, osmolality urine, pH urine, atau ujian ketone. Keputusan dari ujian-ujian ini akan membantu doktor membuat diagnosis yang tepat.

Bagaimana untuk menurunkan graviti tertentu

Jika seseorang mempunyai berat badan yang tinggi kerana dehidrasi, maka doktor mungkin akan menasihati mereka untuk minum lebih banyak cecair.

Jika seseorang mengalami dehidrasi atau tidak dapat minum, doktor boleh memberikan cecair intravena.

Outlook


Uji graviti khusus air kencing adalah ujian mudah yang melihat kepekatan air kencing seseorang. Ujian adalah mudah dilakukan tetapi mungkin melibatkan perubahan makanan sementara atau menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kepekatan air kencing menunjukkan betapa ginjal berfungsi atau mungkin menunjukkan keadaan mendasar yang mengubah status cecair badan.

Seseorang biasanya boleh merawat dehidrasi ringan dengan meminum lebih banyak cecair. Dalam kes yang teruk, seseorang mungkin memerlukan cairan intravena.

Dalam kes overhydration, seorang doktor akan mengesyorkan ujian lanjut untuk mendiagnosis sebab dan menggariskan pelan rawatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.