Fenomena Fajar: Kesan Terhadap Kencing Manis

Pocket

Semua orang boleh mengalami fenomena fajar. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih berisiko untuk orang yang menghidap kencing manis. Itulah sebabnya tidak beberapa orang yang menghidap diabetes atau pesakit kencing manis menggunakan insulin untuk mengawal gula darah mereka pada waktu subuh.

Apakah fenomena fajar?

Fenomena fajar adalah peningkatan drastik dalam keadaan gula darah (umumnya sekitar 10-20 mg / dL) yang biasanya berlaku dari 2 hingga 8 pagi.

Keadaan ini berlaku kerana gula darah anda boleh turun sangat rendah pada tengah malam, sementara badan meningkatkan hormon pertumbuhan (HGH), kortisol, glukagon, dan paras epinefrin sepanjang tidur. Peningkatan tahap hormon ini boleh meningkatkan ketahanan insulin, yang menghalang tubuh anda daripada menurunkan glukosa darah secara semulajadi.

Seseorang yang mengalami rintangan insulin biasanya menghasilkan lebih banyak insulin daripada yang diperlukan. Akibatnya, tubuh tidak boleh menyerap gula dalam darah secara berkesan untuk digunakan sebagai tenaga. Inilah yang boleh menyebabkan peningkatan gula darah yang sangat tinggi.

Fenomena fajar adalah lebih biasa pada orang yang menghidap kencing manis 1 kerana tubuh mereka tidak menghasilkan insulin sama sekali. Walau bagaimanapun, ia masih mungkin untuk pesakit diabetes jenis 2 mengalami perkara yang sama. Ini kerana dengan diabetes jenis 2 menghasilkan insulin yang sangat kecil dalam badan pesakit, jadi insulin tidak dapat digunakan dengan berkesan.

Faktor lain yang boleh meningkatkan risiko fenomena fajar

Selain daripada perubahan hormon semula jadi, gula darah tinggi pada waktu pagi juga mungkin disebabkan oleh perkara lain. Terutama jika pengurusan diabetes anda buruk, seperti masih makan makanan berkarbohidrat tinggi yang kosong dan jarang bersenam. Termasuk juga jadual kelewatan mengambil ubat.

Fenomena subuh juga boleh berlaku jika anda menggunakan terlalu banyak insulin pada malam sebelumnya, jika anda tidak cukup makan sebelum tidur, atau kerana anda mengalami dehidrasi pada waktu pagi. Dehidrasi boleh meningkatkan paras gula darah kerana badan tidak mempunyai cecair sehingga darah menjadi lebih likat.

Mengawal paras gula dalam darah untuk mengelakkan fenomena fajar

Tahap gula darah yang meningkat pada waktu pagi boleh memberi kesan negatif terhadap keadaan orang yang menghidap kencing manis. Jadi untuk mendiagnosis fenomena subuh, doktor mungkin akan meminta anda untuk terus mengawasi tahap gula anda antara 2 dan 3 pagi untuk beberapa hari berturut-turut.

Selain rutin mencatat gula darah anda, doktor anda juga boleh meminta anda merekod apa yang anda makan dan jadual untuk mengambil ubat atau suntikan insulin. Ini membantu doktor menentukan sama ada penyebab gula darah anda adalah perubahan hormon semula jadi atau disebabkan oleh perkara lain. Sekiranya ia konsisten tinggi semasa tempoh ini dan tiada faktor pencetus lain dijumpai, maka anda menghadapi fenomena fajar.

Menggunakan maklumat ini, doktor anda akan menyesuaikan dos ubat diabetes anda atau insulin, menggantikannya dengan ubat lain, atau menerangkan penggunaan pam insulin supaya badan anda dapat menguruskan insulin lebih baik pada waktu pagi.

Penghidap diabetes juga dinasihatkan untuk tidak makan malam terlalu lewat dan melakukan aktiviti fizikal selepas makan malam untuk mengekalkan kadar gula darah mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.