Gula Berlebihan Mempengaruhi Kemampuan Otak (IQ)

Pocket

Rasa gula manis, tapi gula terlalu banyak akan memberi kepada badan - termasuk otak.


Para saintis di New Zealand telah menemui bukti pendahuluan bahawa gula mudah seperti glukosa boleh mengganggu kebolehan kognitif, kebolehan yang termasuk aktiviti mental (otak).
.
.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Physiology & Behavior mendapati bahawa pemanis yang mengandungi glukosa mempunyai kesan terhadap penurunan perhatian dan masa tindak balas.

.
.

"Saya kagum dengan bagaimana deria mempengaruhi kelakuan dan mempengaruhi kehidupan seharian kita," kata pengkaji kajian Mei Peng, profesor sains deria di Otago University.
.
.

"Khususnya, bagaimana penggunaan gula dapat mengubah cara kerja otak kita. Dalam kes persepsi manis, kami telah berkembang untuk menyukai rasa ini.
.
.

"Penyelidikan sebelumnya tentang penggunaan glukosa mengaitkannya dengan peningkatan keupayaan ingatan. Walau bagaimanapun, kajian yang mengkaji kesan glukosa pada proses kognitif memberikan keputusan yang agak pelbagai.
.
.

Dalam satu kajian baru-baru ini, 49 orang menggunakan minuman beralkohol yang mengandungi glukosa, sukrosa, fruktosa, atau sucralose (pemanis buatan) sebelum menyelesaikan tiga ujian kognitif.
.
.

Tiga ujian terdiri daripada tugasan untuk masa tindak balas yang mudah, pemprosesan aritmetik, dan kesan Stroop, yang bertujuan untuk melihat keupayaan psikologi seseorang.
.
.

Para penyelidik juga mengukur paras gula darah peserta semasa ujian. Mereka mendapati bahawa peserta yang menggunakan glukosa atau sukrosa cenderung melakukan ujian kognitif lebih buruk daripada mereka yang menggunakan fruktosa atau sucralose.
.
.

Tubuh manusia menukarkan sukrosa kepada glukosa dan fruktosa. Tetapi tidak seperti glukosa, fruktosa tidak menyeberangi halangan otak darah.
.
.

"Kajian kami menunjukkan bahawa 'gula koma' - yang berkaitan dengan glukosa - sememangnya fenomena sebenar, di mana tahap perhatiannya berkurangan selepas pengambilan gula yang mengandungi glukosa," kata Peng kepada PsyPost.

.
.

Kesan ini diperkuat oleh peserta yang berpuasa selama 10 jam sebelum kajian.

.
.

Pengkaji mengakui bahawa saiz sampel kajian agak kecil, tetapi kesan yang diperhatikan agak besar. Oleh itu, beliau mencadangkan penyelidikan lanjut perlu mengukur sejauh mana perubahan otak selepas memakan gula, menggunakan teknik neuroimaging.

.
.

"Ini akan membantu kita memahami dengan lebih baik bagaimana penurunan perhatian berlaku selepas memakan glukosa," kata Peng.

.

Beliau meneruskan, kerana makanan semakin pelbagai, boleh diakses dan lazat - adalah penting untuk melakukan lebih banyak penyelidikan dalam bidang ini untuk memahami pilihan makanan dan tingkah laku makan.

.

Penyelidikan dengan tajuk manis Kesan "manis": Penilaian perbandingan gula diet terhadap prestasi kognitif 'juga ditulis dengan Rachel Ginieis, Elizabeth A. Franz, dan Indrawati Oey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.