Tips: 7 Bahan Pengganti Gula Untuk Diabetes, 4,5,6 Memang Rare.

Pocket

Assalammualaikum semua, Hai gais, Selamat pagi korang, rupa-rupanya terdapat banyak bahan pengganti gula untuk diabetes.

Di Asia gula pasir biasanya dibuat dari tumbuhan tebu adalah jenis pemanis yang paling banyak digunakan. Hampir setiap hari korang mengambil gula, baik dalam campuran masakan, minuman, dan pencuci mulut.

.
.

Tetapi seharusnya, korang perlu memberi perhatian kepada jumlah penggunaan. Kerana gula sangat cepat diserap oleh tubuh dan meningkatkan kadar glukosa dalam darah.

.
.

Untuk mengelakkan risiko pengambilan glukosa berlebihan, gais boleh menggantikan gula dengan pemanis lain yang mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah. Indeks glisemik adalah skala mengukur seberapa cepat karbohidrat yang digunakan meningkatkan glukosa darah.

.
.

Skala adalah 1-100. Jadi, makanan yang indeksnya masih di bawah 55 dianggap tidak mempengaruhi gula darah dan pengeluaran insulin dalam badan. Nah, ini adalah 7 pemanis untuk menggantikan gula yang boleh korang gunakan.

.
.

1- Daun Stevia

gula untuk diabetes, stevia banyak diamalkan ramai oleh masyarakat malaysia.

.
.

Stevia adalah tumbuhan yang tumbuh di negara-negara tropika, salah satunya adalah Malaysia. Walau begitu, tidak ramai yang biasa dengan daun ini, kerana stevia adalah pengganti baru untuk pemanis.

.
.

Kelebihan pemanis stevia bebas daripada kalori dan gula, menjadikannya selamat untuk pesakit kencing manis. korang yang ingin mengurangkan penggunaan gula atau sedang menjalani diet juga boleh menggunakan tumbuhan ini. Kini terdapat serbuk seperti serbuk stevia.

.
.

2. Sirap Jagung

gula untuk diabetes, sirap jagung biasanya digunakan di negara barat, namun rakyat malaysia boleh amalkanya.

.
.

Sirap jagung tinggi fruktosa ini digunakan secara meluas sebagai pemanis buatan dalam makanan olahan atau minuman botol. Ia mengandungi banyak glukosa. Sesetengah glukosa boleh ditukar dengan bantuan enzim untuk membentuk fruktosa.

.
.

Walaupun ia boleh menjadi pengganti gula untuk diabetes, penggunaan berlebihan sirap jagung juga tidak digalakkan. Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan sirap jagung fruktosa tinggi dikaitkan dengan obesiti dan masalah kesihatan lain, seperti penyakit jantung dan diabetes.

.
.

3- Madu

gula untuk diabetes, dihasilkan dari ekstrak bunga dikumpulkan oleh lebah,

Madu dihasilkan dari ekstrak bunga yang dikumpulkan oleh lebah, ekstrak itu ditukar menjadi sirup sebagai bahan makanan untuk koloni lebah. Rasa manis menjadikan madu sering digunakan sebagai pengganti gula untuk diabetes.

.
.

Sebenarnya, jumlah kalori dalam madu lebih tinggi daripada gula. Perbezaannya, madu tidak meningkatkan gula darah dalam masa yang cepat. Kelebihan lain adalah kandungan vitamin B dan C yang baik untuk imuniti, dan kalium untuk melegakan sakit tekak.

.
.

4- Sirap maple

.
.

gula untuk diabetes, Satu sirap maple mengandungi kalori dan  karbohidrat.

Sirap ini adalah ekstrak sap kayu maple. Satu sudu sirap maple tulen mengandungi 52 kalori dan 13.5 gram karbohidrat. Sekitar 12.4 gram kandungan karbohidrat adalah sukrosa.

.
.

gula untuk diabetes, Satu sirap maple mengandungi kalori dan  karbohidrat.

Jumlah sukrosa ini lebih rendah daripada madu. Di samping itu, sirap maple juga mengandungi zink, magnesium, dan besi yang baik untuk penentangan tubuh.

.
.

.
.

5- Agave Nectar

.
.

gula untuk diabetes, Nektar Agave mempunyai banyak kelebihan berbanding gula.

Nektar Agave mempunyai banyak kelebihan berbanding gula. Antaranya ialah indeks glisemik yang rendah dan boleh mengurangkan kepekaan insulin (jangan meningkatkan gula darah dengan cepat). Kerana, madu agave lebih banyak kandungan fruktosa daripada gula.

.
.

Proses menjadikan madu agave lebih lama. Sirap ini dihasilkan dari tumbuhan yang sama dengan tequila, maka ia mesti melalui satu siri proses supaya karbohidrat dapat dipecah menjadi gula. Jumlah kalori hampir sama dengan madu, perbezaan antara nektar agave tidak mengandungi antioksid.

.
.

6- Sirap Beras Rendah Kalori

.
.

gula untuk diabetes, Sirap beras merah sesuai  yang mencari gula alternatif,

Sirap beras merah sesuai untuk korang yang mencari gula alternatif gula untuk diabetes, kerana ia adalah rendah kalori. Rasanya seperti karamel dan butchercotch. Satu sudu sirap beras coklat mengandungi hanya 13 kalori. Selain rendah kalori, sirap ini mempunyai bahan-bahan lain seperti magnesium, zink, dan vitamin.

.
.

7- Gula Melaka

.
.

gula untuk diabetes, Kandungan karbohidrat dan kalori adalah seperti gula.

Kandungan karbohidrat dan kalori gula Melaka adalah seperti gula. Dalam setiap sudu teh, gula aren dan gula putih mengandungi
16 kalori. Tetapi kadar kejayaan hanya 70-79 peratus, jauh lebih rendah daripada gula putih, iaitu 99-100 peratus.

.
.

Walaupun pengganti gula untuk diabetes, pemanis semulajadi tidak semestinya lebih sihat jika digunakan lebih banyak. Malah, tidak terdapat perbezaan yang signifikan dalam kandungan vitamin dan mineral antara gula tebu dan pemanis semulajadi yang lain.

.
.

Apabila dicerna dalam badan, kedua-duanya akan menjadi glukosa dan fruktosa. Jadi pengambilannya mesti tetap diatur, ya!

Ada yang nak pecah kepala sebab terlalu sangat saintifiknya?
diharap korang semua dapat sesuatu dari artikal ini,

Nak tak lagi encik Aiyeam kongsikan lagi artikel yang menarik, jika nak, sila komen 'Saya Nak'.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.