Petua: 7 Makanan Melancarkan Darah.

Pocket

Gais, korang perlu tahu, makanan melancarkan darah adalah makanan yang sihat, ia membuatkan sistem peredaran darah yang lancar. dengan cara ini, perjalanan organ akan berjalan lancar, kerana darah memainkan peranan dalam membawa nutrien dan oksigen ke organ-organ penting dalam tubuh, seperti otak dan jantung.

Tambahan lagi (additionally) untuk tubuh sentiasa kekal sihat, korang perlu makan makanan berkhasiat. Berikut adalah senarai makanan yang baik untuk peredaran darah.

1- Teh hijau

teh hijau dapat melebarkan saluran darah yang berfungsi untuk melancarkan darah
Teh Hijau

Jika disemak dari laman web Boldsky gais, teh hijau dapat melebarkan saluran darah yang berfungsi untuk memudahkan peredaran darah di dalam tubuh. Di samping itu, teh hijau juga kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan kesihatan jantung keseluruhan.

2- Ikan Salmon

Asid lemak omega-3  juga mampu melancarkan darah ke jantung

Gais, korang ade tak yang minat Ikan Salmon? Asid lemak omega-3 dalam ikan salmon juga mampu melancarkan peredaran darah ke jantung. Oleh itu, gais dan keluarga korang dapat mengelakkan daripada penyakit kardiovaskular.

3- Coklat

melancarkan darah, kandungan polifenol dalam coklat sangat bermanfaat untuk kardiovaskular

Tidak seperti (Unlike) salmon Kandungan polifenol dalam coklat sangat bermanfaat untuk kardiovaskular termasuk peredaran darah ke jantung.

4- Bawang putih

sifat anti-radang dan antimikrob  dapat membantu merangsang melancarkan darah

Bawang putih membantu melancarkan darah, ia mengandungi sifat anti-radang dan antimikrob yang dapat membantu merangsang aliran darah dan mengekalkan sistem penghadaman. Bawang putih juga mengandungi sebatian organosulfur yang membantu dan melawan jangkitan toksik di dalam tubuh manusia.

5- Orange

mempunyai kandungan vitamin C yang luar biasa untuk melancarkan darah

Orange juga mempunyai kandungan vitamin C yang luar biasa untuk melancarkan sistem peredaran darah (melancarkan darah), terutamanya dalam kapilari kecil yang membawa darah dari arteri ke sel-sel dalam badan. Vitamin C juga penting untuk pembentukan tisu kolagen dalam badan.

Makanan lain yang juga mengandungi vitamin C ialah limau, nanas, brokoli dan strawberi.

6- Kekacang

melancarkan darah, meningkatkan peredaran dan kaya dengan magnesium dan L-arginine

Jenis kacang ini sangat baik untuk meningkatkan peredaran dan kaya dengan magnesium dan L-arginine. Magnesium adalah mineral penting yang membantu arteri menjadi lebih santai dan tidak tegang.

7- Ubi Bit Merah (Beetroot)

kaya dengan nitrat yang dipercayai meningkatkan peredaran darah juga melancarkan darah.

Beet kaya dengan nitrat yang dipercayai meningkatkan peredaran darah juga melancarkan darah. Nitrat yang memasuki badan akan ditukar menjadi oksida yang boleh melebarkan saluran darah.

Akhirnya (finally) bagaimana gais, sekarang sudah clear bukan? Mari gais, segera praktikkan tips makanan di atas untuk kesihatan keluarga korang gais!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.