15 PUNCA KENCING MANIS UTAMA

Pocket

Didapati 15 punca kencing manis yang utama biasa di alami oleh masyarakat Malaysia, terdapat juga sebahagian daripada penduduk Malaysia mungki ada yang tidak tahu atau kurang pendedahan sebab Punca kencing manis yang dihidapi.

biasa di alami oleh masyarakat Malaysia, terdapat juga sebahagian daripada penduduk Malaysia mungki ada yang tidak tahu atau kurang pendedahan sebab Punca kencing manis yang dihidapi.

Ada dikalangan mereka yang terlepas pandang menyebabkan lambat bertindak sehingga menyebabkan mendatangkan mudharat kepada diri sendiri, keluarga, masyarakat dan negara.

1- Pengambilan gula dan makanan/minuman bergula yang tinggi

punca kencing manis,madu, raisin, gula-gula, pastri, pisang, kurma dan anggur merah.

Memang tidak dapat dinafikan pengambilan gula boleh menyebabkan penyakit diabetes. Namun begitu, ia tidak semestinya gula semata-mata. Ia juga termasuk madu, raisin, gula-gula, pastri, pisang, kurma dan anggur merah iaitu makanan yang mempunyai glisemik indeks yang tinggi.

Semua makanan ini mengandungi gula yang dibebaskan dengan cepat di dalam darah. Ia dipanggil “fast-releasing”.

Kebanyakkan minuman di pasaraya telah dimaniskan dengan menggunakan glukosa atau sirap jagung yang mempunyai fruktosa yang tinggi. Bukan lansung tak boleh ambil semua makanan ini, cuma jumlahnya perlu dipantau.

Kebanyakkan minuman di pasaraya telah dimaniskan dengan menggunakan glukosa atau sirap jagung yang mempunyai fruktosa yang tinggi. Bukan lansung tak boleh ambil semua makanan ini, cuma jumlahnya perlu dipantau.

2- Pengambilan “refined carbs” yang banyak

punca kencing manis, pengambilan gula dan makanan/minuman bergula yang tinggi

Ini termasuk pengambilan roti, cereal, pastri, pasta dan beras putih yang banyak. Proses untuk mendapatkan “Refined carbs” telah mengurangkan mineral seperti kromium.

3- Tekanan yang kronik dan masa tidur yang tidak cukup

punca kencing manis, kerana Tekanan yang kronik tak cukup tidur

Apabila kita tertekan atau stress, ia akan meningkatkan kortisol. Hal ini menyebabkan insulin tidak dapat digunakan di dalam badan.

4- Peningkatan saiz di bahagian tengah tubuh (pinggang dan perut)

punca kencing manis, Peningkatan saiz di bahagian tengah tubuh badan

Gula yang berlebihan dalam darah “dibuang” oleh insulin ke dalam hati, yang kemudian bertukar menjadi lemak. Lemak-lemak ini mudah disimpan di sekitar pertengahan. Jika anda dapati lilitan saiz pinggang anda semakin bertambah, ia menunjukkan petanda yang buruk.

5- Merokok

punca kencing manis, merokok yang memudaratkan melebihi dos sehingga mengganggu kesihatan.

Orang yang merokok juga berisiko untuk mendapat diabetes

6- Tidak mengambil sayur dan buah yang mencukupi

punca kencing manis, Tidak mengambil sayur dan buah yang mencukupi

Individu yang kurang mengambil sayur dan buah berisiko untuk dapat kencing manis.


7- Tidak mengambil supplemen

punca kencing manis,  kekurangan bahan mineral yang diambil setiap hari


Ramai yang menyangka pengambilan supplemen adalah membazir. Namun dalam buku Say No To Diabetes, mengatakan mengambilan supplemen mampu mengurangkan risiko kencing manis.

8- Pengambilan ubat-ubatan

punca kencing manis,  pengambilan ubatan  boleh meningkatkan risiko kencing manis

Ramai yang tidak sedar, pengambilan ubatan-ubatan sebenarnya boleh meningkatkan risiko kencing manis. Ini termasuk “corticosteroid drugs”. Ubatan “Corticosteriod” biasanya untuk mengurangkan keradangan kerana ia berfungsi untuk mengurangkan bengkak pada laluan udara di paru-paru. Ubat ini selalunya diberi kepada pesakit asma dan arthritis.

Pengambilan dalam tempoh yang panjang boleh menggangu keseimbangan hormon dan kortisol iaitu sejenis hormon adrenal yang mempunyai kaitan dengan kawalan gula dalam darah. Thiazide diuretic yang digunakan untuk tekanan darah tinggi juga meningkatkan risiko untuk dapat kencing manis

9- Sejarah keluarga

punca kencing manis,  ahli keluarga anda mempunyai sejarah kencing manis

Jika ahli keluarga anda mempunyai sejarah kencing manis, risiko anda untuk mempunyai kencing manis adalah tinggi. Jika ibu anda mempunyai diabetes type 2, anda mempunyai 40 % peluang untuk mempunyai kencing manis dan jika kedua-dua orang tua anda mempunyai diabetes, risiko anda adalah 80 %.

Namun begitu penyakit kencing manis ini boleh berbalik, Maksudnya, boleh kembali normal semula.

10- Umur / Lanjut Usia

punca kencing manis,

Tidak dapat dinafi, semakin usia meningkat, semakin tinggi risiko untuk mendapat kencing manis. Namun, bukanlah kerana usia, anda mendapat kencing manis. Ini kerana orang muda pun ada yang dapat kencing manis.

11- Kerintangan insulin

Selain dari itu punca kencing manis yang dihadapi oleh rakyat Malaysia ialah, rintangan Insulin terjadi apabila struktur membran sel yang telah dirosakkan dan ini menyebabkan reseptor atau penerima insulin menjadi kurang sensitif terhadap insulin. Insulin tidak boleh merangsangkan pembukaan Laluan Glukosa lagi.

Glukosa yang tidak dapat masuk ke dalam sel untuk digunakan akan dilantun balik ke dalam saluran darah dan menyebabkan kepekatan gula dalam darah meningkat dan akhirnya menyebabkan kencing Manis.

Kesan dari rintangan insulin boleh menyumbang kepada “sindrom metabolik”. Sindrom metabolik ini adalah satu kluster yang hadir bersama dan meningkatkan risiko kencing manis juga masalah

Glukosa yang tidak dapat  masuk ke dalam sel untuk digunakan akan dilantun balik ke dalam saluran darah dan menyebabkan kepekatan gula dalam darah meningkat dan akhirnya menyebabkan kencing Manis. Kesan dari rintangan insulin boleh menyumbang kepada “sindrom metabolik”.

Sindrom metabolik ini adalah satu kluster yang hadir bersama dan meningkatkan risiko kencing manis juga masalah jantung dan strok.

12- Sejarah kelahiran besar (kelahiran obesiti).

kelahiran besar melebihi 4kg atau lebih juga dikenali kelahiran obesiity.

Sejarah kelahiran bayi besar, melebihi 4 kg ataupun lebih dan bayi ibu yang menghidap diabetes semasa hamil adalah lebih cenderung untuk menghidap diabetes (dan obesiti dan penyakit jantung) semasa dewasa berbanding kanak-kanak yang ibu mereka tidak mempunyai diabetes .

13- Tidak mengambil ikan dalam pemakanan

punca kencing manis,  minyak ikan boleh mebantu untuk melindungi kita.

Pengambilan ikan yang kurang menyebabkan kurang Omega 3 dalam tubuh. Ini kerana minyak ikan boleh mebantu untuk melindungi kita dari kencing manis.

14- Tidak beraktivivti

punca kencing manis,  tidak buat senaman berisiko dapat berat berlebihan.


Individu yang tidak aktif, tidak buat senaman berisiko untuk dapat berat berlebihan dan kencing manis.

15- Tumor Glucagonoma

punca kencing manis, Tumor sel alfa biasanya dikaitkan dengan sindrom glukagonomia

Adalah tumor terpencil dari sel alfa pankreas yang mengakibatkan pengeluaran berlebihan hormon glukagon. Tumor sel alfa biasanya dikaitkan dengan sindrom glukagonomia, walaupun terdapat gejala yang sama dalam kes-kes sindrom pseudoglucagonoma pada ketidakwujudan tumor glukagon-terlindung.

16- Jantung dan Strok

punca kencing manis,  Jantung dan strok


Kesimpulannya, hidup dengan cara hidup yang sihat. Life is too short to waste time in this suffer disease.


RAWATAN UBATAN

1- Ubat Doktor

2- Insulin.

3- Alternatif produk merawat kencing manis: Herbadiabetis.

Kesimpulannya, hidup dengan cara hidup yang sihat. Life is too short to waste time in this suffer disease. seseorang itu hendaklah memerhatikan perubahan pada tubuh badan mereka. Sekiranya, ada tanda-tanda penyakit kencing manis ini pada diri maka segeralah mendapatkan khidmat nasihat daripada doktor.

Lebih daripada itu, kawallah pemakanan anda. Jaga pengambilan gula dalam makanan dari hari ini untuk mengelakkan diri menjadi mangsa penyakit kencing manis ini. Jika boleh, amalkan diet kencing manis atau dapatkan nasihat doktor.

3 Replies to “15 PUNCA KENCING MANIS UTAMA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.