21 Cara Untuk Cegah Penyakit Diabetes

Diabetes adalah penyakit kronik yang menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Kes yang tidak terkawal boleh menyebabkan kebutaan, kegagalan buah pinggang, penyakit jantung dan lain-lain keadaan serius.

Sebelum kencing manis didiagnosis, ada masa di mana paras gula dalam darah tinggi tetapi tidak cukup tinggi untuk didiagnosis sebagai diabetes. Ini dikenali sebagai prediabetes.

Dianggarkan bahawa sehingga 70% orang dengan prediabetes terus mengembangkan diabetes jenis 2. Tetapi anda tidak akan menjadi salah seorang daripada mereka!

Itulah sebabnya mengapa kami di Bukanaku ingin berkongsi maklumat tentang amalan-amalan tabiat yang baik untuk anda -di mana ia boleh ‘reverse’ prediabetes dan memastikan anda tidak akan menghidap penyakit kencing manis yang sebenar.

#1 Kurangkan Pengambilan Gula dan Karbohidrat Halus Dari Diet Anda

sumber: Sonas Home Health Care

Makan makanan yang tinggi dalam karbohidrat halus dan gula akan meningkatkan kadar gula darah dan insulin, yang mungkin menyebabkan kencing manis dari masa ke semasa. Mengelakkan makanan ini boleh membantu mengurangkan risiko anda.

#2 Kerap Bersenam

Melakukan aktiviti fizikal secara rutin dapat meningkatkan rembesan insulin dan kepekaan, yang dapat membantu mencegah perkembangan prediabetes menjadi diabetes.

#3 Jadikan Air Sebagai Minuman Mutlak Anda

sumber: Secondwind Water Systems

Minum air dan bukannya minuman (berkarbonat/bergula) lain dapat membantu mengawal kadar gula darah dan insulin, sehingga mengurangkan risiko diabetes.

#4 Kurangkan Berat Jika Anda Obes Atau Mempunyai Berat Badan Berlebihan

sumber: salamati.ir

Mempunyai berat badan yang berlebihan, terutamanya di kawasan perut, meningkatkan kemungkinan menghidap penyakit kencing manis. Kehilangan berat badan boleh mengurangkan risiko diabetes.

#5 Berhenti Merokok

sumber: wsimag.com

Amalan merokok sangat dikaitkan dengan risiko diabetes, terutamanya bagi ‘heavy smokers’. Meninggalkan tabiat tersebut mengurangkan risiko ini dari semasa ke semasa – seperti yang dianalisis dalam beberapa kajian.

#6 Amalkan Diet Rendah Karbohidrat

sumber: Everyday Health

Amalan diet ketogenic atau diet rendah karbohidrat boleh membantu mengekalkan tahap gula dalam darah dan tahap insulin di bawah kawalan, yang boleh mengelakkan daripada menghidap penyakit kencing manis.

#7 Elak Makan Berlebihan

sumber: Everyday Health

Mengelakkan makan besar boleh membantu mengurangkan tahap insulin dan paras gula dalam darah dan mengurangkan risiko diabetes.

#8 Elakkan Kelakuan Sedentari

sumber: Pinterest

Jika anda tidak mempunyai apa-apa aktiviti fizikal dan anda dalam posisi duduk sepanjang hari, maka anda menjalani gaya hidup yang tidak aktif – yang juga dikenali sebagai gaya hidup sendetari. Pastikan badan anda melakukan aktiviti fizikal seperti berjalan walaupun untuk seminit setiap 30 minit.

#9 Makan Diet Serat Tinggi

sumber: fitgirls.nl

Mendapatkan banyak serat dalam setiap hidangan adalah bermanfaat untuk kesihatan usus dan pengurusan berat badan. Ia boleh membantu mengelakkan pancang pada tahap gula dalam darah dan tahap insulin.

#10 Mengoptimumkan Tahap Vitamin D

sumber: Food Heaven Made Easy

Vitamin D adalah penting untuk kawalan paras gula dalam darah. Pengambilan makanan yang tinggi dalam vitamin D atau mengambil suplemen boleh membantu mengoptimumkan tahap vitamin D dalam darah, yang boleh mengurangkan risiko diabetes anda.

#11 Kurangkan Pengambilan Makanan Diproses

sumber: Clean Cuisine

Satu langkah yang jelas yang boleh diambil untuk meningkatkan kesihatan anda adalah untuk meminimumkan pengambilan makanan diproses.

Mereka dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung, obesiti dan diabetes.

Kajian menunjukkan bahawa pengurangan makanan yang dibungkus tinggi dengan minyak sayur-sayuran, bijirin dan aditif halus boleh membantu mengurangkan risiko diabetes.

#12 Minum Kopi Atau Teh

sumber: Books for Better Living

Walaupun air harus menjadi minuman utama anda, beberapa penyelidikan mencadangkan bahawa pengambilan kopi atau teh dalam diet anda boleh membantu anda mengelakkan diabetes. Kopi dan teh mempunyai antioxidan yang dikenali sebagai polifenol yang boleh membantu melindungi anda daripada penyakit kencing manis.

#13 Mengambil Herba-Herba Semulajadi Ini

sumber: Okezone Lifestyle

Curcumin adalah komponen dari kunyit rempah emas yang cerah, yang merupakan salah satu bahan utama dalam kari.

Ia mempunyai sifat anti-radang yang kuat dan telah digunakan di India selama berabad-abad sebagai sebahagian daripada ubat Ayurveda.

Penyelidikan telah menunjukkan ia sangat berkesan terhadap arthritis dan boleh membantu mengurangkan radang pada orang yang mempunyai prediabetes.

Berberine terdapat dalam beberapa herba dan telah digunakan dalam ubat tradisional Cina selama ribuan tahun.

Kajian telah menunjukkan bahawa ia melawan keradangan dan merendahkan kolesterol dan penanda penyakit jantung lain.

Di samping itu, beberapa kajian yang dilakukan keatas orang dengan diabetes jenis 2 mendapati bahawa berberine mempunyai sifat-sifat penurunan tahap gula dalam darah.

Kayu manis boleh membantu mengekang paras tinggi gula dalam darah. Sebatian dalam kayu manis boleh mengaktifkan enzim yang merangsang reseptor insulin. Rempah manis ini juga telah ditunjukkan untuk membantu menurunkan kolesterol dan trigliserida, lemak darah yang boleh menyumbang kepada risiko diabetes.

#14 Kurangkan Penggunaan Kereta Anda

sumber: emigrantul.it

Berjalan seberapa banyak yang anda boleh setiap hari. Anda akan sihat walaupun anda tidak kehilangan apa-apa berat badan. Terdapat suatu kajian yang dilakukan di Finland di mana risiko diabetes mereka turun sebanyak 80%, walaupun mereka tidak turun berat badan.

#15 Menjadi Pengamal Makanan Cereal

sumber: Dreamstime.com

Memilih cereal yang betul dapat membantu anda menurunkan paras gula dalam darah dengan mantap. Pengambilan gandum yang lebih tinggi juga dikaitkan dengan kadar kanser payudara yang lebih rendah, diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi, dan strok.

#16 Makan Sayuran Dengan Lebih Kerap

sumber: One Green Planet

Pertimbangkan daging merah sebagai makanan yang tidak boleh dimakan setiap hari. Para saintis mengesyaki kolesterol dalam daging merah dan aditif dalam daging yang diproses adalah penyebab diabetes dan masalah kesihatan yang lain.

#17 Kurangkan Stress

sumber: sedaliaparks.com

Tekanan kronik boleh meningkatkan tahap gula dalam darah. Apabila anda stress, badan anda bersedia untuk mengambil tindakan.

Penyesuaian ini menyebabkan jantung anda berdegup lebih cepat, pernafasan anda dipercepatkan, dan perut anda tersimpul. Dan ia juga mencetuskan paras gula darah anda untuk naik dengan pantas.

Senaman santai seperti yoga dan langkah pengurusan tekanan lain boleh membantu anda mengawal kadar gula dalam darah.

#18 Dapatkan Rehat Malam Yang Sempurna

Apabila anda tidur terlalu singkat – atau terlalu lama kerana tidur apnea – sistem saraf anda akan bertindak berjaga-jaga. Ini seterusnya akan mengganggu hormon yang mengawal paras gula dalam darah.

Elakkan kafein selepas tengah hari, berhenti bekerja apabila tamat waktu bekerja, dan elakkan daripada menonton TV larut malam.

Oversleeping boleh menjadi tanda kemurungan atau gangguan tidur yang boleh dirawat, jadi berbincang dengan doktor anda.

#19 Rapatkan Hubungan Dengan Kawan-Kawan Baik Anda (khas untuk wanita)

Wanita yang tinggal bersendirian lebih cenderung untuk merokok dan tidak mempunyai tabiat pemakanan yang sihat atau mengambil alkohol. Dan tabiat itu boleh meningkatkan risiko menghidap penyakit kencing manis dalam tempoh masa yang panjang.

#20 Jalani Ujian Darah

sumber: Isle of Wight County Press

Banyak symptoms kencing manis bertindak dalam diam. Ujian darah yang mudah dapat mendedahkan sama ada paras gula menimbulkan risiko pada keadaan ini. Orang yang mempunyai prediabetes-paras gula darah yang sedikit tinggi, antara 100 dan 125 mg / dl – sering dilanda kes kencing manis yang teruk dalam tempoh 10 tahun.

Mengetahui paras gula dalam darah anda boleh meletakkan anda di jalan untuk menstabilkannya-dengan diet yang mudah dan perubahan senaman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.