9 Mitos yang salah tentang kencing manis jenis 2

Tidak seperti diabetes type 1 yang tidak boleh dielakkan atau dicegah, diabetes type 2 biasanya hanya didapati pada golongan dewasa yang biasa ditemui. Tetapi jumlah maklumat dan khabar angin yang mengelilingi penyakit ini sebenarnya membuat kita sering keliru dan percaya ada yang salah. Berikut adalah sembilan daripada mitos yang paling biasa tetapi tidak betul tentang diabetes type 2, yang banyak dipercayai di kalangan warga Malaysia.

Mitos mengenai diabetes type 2

1."Diabetes bukan penyakit serius."

Salah, diabetes adalah penyakit serius. Walaupun dikelaskan sebagai penyakit kronik, diabetes masih boleh dikawal dan dirawat dengan betul. Tetapi masih, diabetes menyebabkan lebih banyak kematian berbanding kanser payudara dan AIDS jika ditambah direkodkan.

Oleh itu, jika didiagnosis sebagai penghidap diabetes tidak semestinya sudah hampir dengan kematian, nasib boleh diubah, boleh hidup lanjut usia. Tetapi ini hanya boleh berlaku jika anda mengubah gaya hidup, diet, dan kesedaran kesihatan anda.

2. "Orang gemuk yang akan mengalami diabetes type 2"

Tidak betul. Berat badan berlebihan bukanlah faktor utama yang menyebabkan diabetes. Terdapat faktor lain, seperti sejarah keluarga, juga mempengaruhi menghidap diabetes.

Terdapat banyak orang yang berlebihan berat badan tetapi tidak mempunyai diabetes type 2 untuk sepanjang hidup mereka, dan ramai orang yang mempunyai berat badan normal mengalami diabetes type 2. Namun, orang yang berlebihan berat badan berisiko tinggi menghidap diabetes.

3. "Orang yang menghidap diabetes tidak perlu bersenam"

Sekiranya anda menggunakan insulin atau ubat-ubatan untuk meningkatkan pengeluaran insulin di dalam badan, anda perlu berunding dengan doktor sukan yang selamat. Walau bagaimanapun, pada dasarnya setiap orang mesti bersenam, termasuk penghidap diabetes.

Kebanyakan, orang yang menghidap diabetes type 2, tidak perlu menggunakan suntikan insulin, terutama jika masih dalam peringkat awal. Ubat-ubatan yang diberikan kepada penghidap diabetes type 2 seperti metformin dan sitagliptin juga tidak semestinya bacaan gula menjadi rendah, tidak kira berapa kerap dan betapa beratnya latihan anda. Malah, senaman sangat penting untuk mengawal diabetes type 2, serta mengurangkan berat badan.

4. "Insulin berbahaya"

Insulin adalah penting untuk badan, tetapi juga sukar bagi kebanyakan orang untuk mengawal. Adalah penting untuk menguji paras gula anda setiap hari jika anda menggunakan insulin, untuk mengelakkan tindak balas gula yang rendah yang boleh merosakkan anda.

5. "Diabetes disebabkan tubuh anda tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi."

Ini hanya berlaku kepada orang yang menghidap diabetes type 2. Walau bagaimanapun, tubuh pesakit diabetes type 2, terus menghasilkan hormon insulin secara normal dan cukup.

Masalahnya, insulin tidak berfungsi dengan baik dan menghalang penyerapan glukosa dari makanan yang masuk ke dalam badan. Lama kelamaan pankreas orang dengan diabetes type 2 juga akan berhenti menghasilkan insulin, jadi anda memerlukan insulin tambahan melalui suntikan setiap hari.

6. "Terlalu banyak makan gula-gula boleh menyebabkan diabetes."

Mitos untuk makan makanan manis bukan satu-satunya penyebab diabetes. Makanan manis, terutamanya gula, bukanlah penyebab penyakit kencing manis.

Sebenarnya, gula dalam makanan manis adalah penyebab kelebihan berat badan, yang merupakan salah satu faktor utama diabetes type 2. Orang yang berlebihan berat badan suka makan banyak makanan manis.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna makanan manis adalah satu-satunya penyebabnya. Makanan lain yang juga penyebab obesiti adalah makanan ringan dan makanan lain yang mengandungi karbohidrat yang tinggi.

Gula tidak baik untuk diabetes kerana ia boleh meningkatkan gula dalam darah, tetapi terdapat makanan lain juga boleh mempercepatkan peningkatan glukosa dalam darah, seperti pasta, roti putih, mi, dan nasi putih.

7. "Saya tahu apabila gula dalam darah saya tinggi atau rendah."

Anda tidak boleh mengetahui paras gula darah hanya dari perasaan. Apabila anda gemetar, pening, dan kepalanya terasa diawangan, mungkin paras gula darah anda memang rendah, atau anda mungkin merasakannya kerana tekanan darah rendah, atau selesema.

Sekiranya anda buang air kecil secara tiba-tiba, ini mungkin kerana glukosa anda tinggi, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh jangkitan kencing. Semakin lama anda menghidap diabetes, semakin "ketidakpastian" anda mengenai sama ada gula darah anda tinggi atau rendah.

Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti adalah memeriksa tahap gula darah anda.

8. "Penghidap diabetes tidak boleh makan gula-gula."

Tidak ada sebab untuk melarang orang dengan diabetes type 2 makan makanan manis. Selagi makanan manis ini hanya dimakan dalam bahagian-bahagian kecil atau kadang-kadang, sudah tentu tidak apa-apa.

Masalahnya ialah jika makanan manis adalah makanan kegemaran anda, anda biasanya akan makan terlalu banyak. Diabetes juga tidak bermakna anda tidak boleh makan kek.

Anda masih boleh makan kek, hanya dalam bahagian kecil, dan anda mesti berhati-hati untuk tidak makan makanan manis lain jika anda telah memakan sepotong kek. Makan makanan manis 2-3 kali seminggu tidak menjadi masalah, tetapi sudah tentu tidak setiap hari.

9. "Pesakit kencing manis lebih terdedah kepada selsema dan demam."

Diabetes tidak membuat anda terdedah kepada penyakit berjangkit. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejuk, segera merawatnya kerana orang yang menghidap diabetes cenderung lebih mudah terkena komplikasi selesema.

Jika anda mempunyai diabetes selama beberapa bulan, dan kemudian doktor meminta anda untuk menggunakan insulin, itu bermakna anda tidak mengendalikan diabetes anda dengan betul.

Apabila anda mula-mula didiagnosis dengan diabetes, gula darah anda harus dapat mengawal diet, senaman dan / atau ubat-ubatan yang membantu tubuh anda menyerap glukosa.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami diabetes selama bertahun-tahun, pankreas anda mungkin menghasilkan sedikit insulin. Dan pada peringkat ini, anda memerlukan suntikan insulin. Ini bukan kesalahan pesakit, tetapi peringkat penyakit telah meningkat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.