5 KESILAPAN SEMASA MENYUNTIK INSULIN

Sesetengah pesakit kencing manis, mungkin bergantung kepada suntikan insulin supaya gula darah mereka tetap terkawal. Penggunaan suntikan insulin yang harus tepat waktu dan disiplin, namun masih ramai orang masih saja melakukan kesalahan ketika melakukannya. Malah, jika anda menggunakannya secara tidak betul, ia akan menyababkan proses insulin buatan tidak optimum. Jadi, apakah kesilapan biasa yang sering berlaku ketika menyuntik insulin?

1.Suntikan insulin di tisu otot adalah tempat suntikan insulin yang salah.

Insulin harus disuntikkan ke tempat yang kandungan lemaknya tinggi, seperti, perut, paha, punggung, dan lengan atas.

Tapak suntikan insulin mesti disuntik terus ke dalam lemak di bawah kulit, bukan tisu otot. Apabila insulin disuntik di bahagian yang salah, semakin rendah risiko gula darah akan berlaku lebih cepat.

2. Kerap suntik insulin bukan di tempat yang sama

Pastikan Anda tetap konsisten menyuntik insulin ke bahagian tubuh yang sama. Maksudnya, jika suntikan insulin pagi Anda lakukan di bahagian paha, maka suntikan keesokan paginya juga lebih baik di paha. Atau suntikan insulin untuk malam hari, biasa Anda lakukan pada perut, maka terus saja lakukan suntikan insulin khusus malam hari di bahagian perut, jangan berpindah-pindah. Hal ini ternyata memengaruhi penyerapan insulin.

Akan tetapi, jika akan menyuntik insulin lagi di tempat yang sama, beri jarak sekitar satu jari dari bahagian tubuh tersebut, agar jaringan lemak tidak menjadi kaku.

3. Tukar masa makan

Kesalahan suntikan insulin remeh juga berlaku apabila masa makan tidak berjadual. Apabila tidak merasa lapar, seringkali orang malas makan dan beralih masa untuk makan. Untuk pengguna yang menyuntik insulin, ini adalah satu kesilapan yang sangat berbahaya.

Pengguna insulin suntikan masih harus mengikuti jadual makan normal. Kerana, apabila masa makan berubah, keseimbangan gula darah berubah-ubah.

4. Tidak semak semula jumlah dos yang disuntik
terapi insulin suntikan insulin

Pada alat suntikan insulin, di bahagian atas alat ini dapat dilihat dos yang dikeluarkan. Sebelum anda menyuntik ke badan, anda perlu semak dos yang diambil semula. Sebab, jika dos melebihi, risiko hipoglisemia dan beberapa gejala boleh terjadi pada anda.

Bahkan ketika anda berada di hospital, ketika anda tidak menyuntik sendiri, ingatkan atau cek semula dos tersebut sebelum mula disuntik ke dalam tubuh.

5. Meningkatkan dos insulin

Kadang-kadang, jadual suntikan insulin boleh terlepas, sama ada kerana anda terlupa atau ia benar-benar sibuk. Kerana ia telah terlepas, sesetengah orang sebenarnya panik.

Walau bagaimanapun, jangan cuba segera menambah dos insulin. Sekiranya anda baru sahaja terluang masa atau ingat jika anda tidak menyuntik, dapatkan suntikan dalam masa terdekat. Kerana apabila anda menggunakan lebih banyak dos insulin daripada yang anda perlukan, anda sebenarnya boleh menjadi hipoglikemia.

Kalaupun anda lupa sudah suntik atau belum, lebih baik tahan, jangan langsung suntik dengan dos yang tinggi atau langsung dua kali. Pantau paras gula darah anda sehingga 30 minit.

Jika paras gula darah anda terlalu tinggi, anda mungkin tidak ambil suntikan insulin. Tetapi jika tahap adalah normal ia bermakna anda tidak perlu menyuntik semula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.